Recepti

Sa sigurnošću tvrdimo da smo gurmani: da volimo dobro i kvalitetno da jedemo - kao narod, a i svako ponaosob... Nekako se čini da smo oduvek takvi bili - i bez obzira da li su vremena „berićetna“ ili su nas satrli neki teškidani; bilo ga govorimo o periodu pre ili posle otkrića Amerike, koja nam je donela mnoge namirnice koje sada smatramo tradicionalnim - srpska kuhinja je oduvek obilovala receptima i specijalitetima koji svojim mirisima i ukusima, autentično i bez greške, podsećaju na Srbiju.

U ovoj rubrici smo probrali neke recepte koji na najlepši način reprezentuju tradicionalnu srpsku kuhinju, ali i neke nove recepture koje predstavljaju izazov ili svakodnevicu svkakog „domaćina“.

Više recepata i uputstava za pripremanje zanimljivih jela možete naći na sajtu prijatelja manifestacije Hrana, Piće, Priče


Recept za đuveč sa svinjskim mesom

U pripremi ovog recepta za đuveč koristili smo “grne” – posudu napravljenu u selu Zlakusa, poznatom po grnčarskom zanatu. Đuveč smo pripremali u posudi koja nosi naziv “sač”. Sač predstavlja tradicionalnu posudu za pripremanje jela “ispod sača”. Priprema u ovoj posudi može biti na vatri ili u rernama svih vrsta šporeta.

Sastojci:

500 grama masnijeg svinjskog mesa, krmenadle, 1 crni luk, 1 paprika, 1 patlidžan, 1 tikvica, 1 paradajz, 2 šargarepe, 2 celera, 2 krompira šolja za crnu kafu integralnog pirinča, ulje, so, biber, aleva paprika, peršun.

Priprema:

U loncu prvo dinstati sitno iseckan luk na ulju, pa dodati svinjsko meso. Meso kratko zapeći sa obe strane, i izvaditi iz lonca. U lonac dodati povrće iseckano na krupnije komade (patlidžan, tikvica, paprika, krompira, šargarepa i celer), dodati malo vode. Mešati dok povrće ne omekša. Sač podmazati uljem, ubaciti meso i povrće, dodati iseckan paradajz i šolju pirinča, i naliti vodom da dođe do površine. Dodati začine prema ukusu i kašičicu aleve paprike. Staviti u hladnu rernu, i podesiti temperaturu na 200° C. Pustiti da se zagreje, i na pola sata promešati kako bi pirinač upio vodu. Posle oko sat vremena kuvanja u zatvorenoj posudi, skinuti poklopac, dodati šaku iseckanog peršuna i ostaviti da se zapeče.




Recept za kolač sa šljivama

Ovaj kolač sa šljivama dobro je poznat svim generacijama Kolač sa šljivama, ili jednostavnije – kolač sa voćem zahvalan je jer se kombinuje sa skoro svim vrstama voća. Poreklo kolača se povezuje sa Poljskom u kojoj je poznat pod nazivom “Placek z Sliwkami”. Mi smo ga pravili sa šljivama, sa breskvama i malinama i kupinama – i šljive mu zaista najbolje pristaju. Recept za kolač sa šljivama

Sastojci:

58 – 10 šljiva, bez koštica, 1 šolja/ 200g šećera 3-4 jaja, 1 šolja/ 240ml ulja, 1 kašičica ekstrakta vanile, 1 kašičica izrendane limunove kore (opciono), 2 kašike jogurta (opciono), 2 šolje/250g brašna, 1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Zagrejati rernu na 190° i uljem podmazati pleh (pravouganog oblika). Izvaditi koštice iz šljiva i šljive iseckati na polovine ili četvrtine. Lagano izlupati jaja, a zatim ih pomešati sa šećerom i dobro izmešati mikserom. Postepeno dodavati ulje i ekstrakt vanile i nastaviti sa mešanjem dok smesa ne postane bleda i kremasta. Dodati limunovu koru i jogurt i promešati. U posebnoj posudi prosejati brašno i prašak za pecivo, i lagano u suve sastojke dodavati smesu sa jajima kašikom, dok se sve ne izmeša. Sipati mešavinu u pripremljenu posudu za pečenje i utisnuti šljive po površini. Peći u prethodno podgrejanoj rerni oko 35-40 minuta, proveriti da li je kolač pečen ubacivanje čačkalice u sredinu – kolač je prečen kada čačkalica izađe čista. Ostaviti da se kolač ohladi pre sečenja. U zatvorenoj posudi može da stoji do četiri dana.




Zapečeni kupus ribanac sa jabukama, suvim šljivama, travama i medom

Aleksandra Mojsilović, sa bloga Three little halves je podelila sa nama recept za zapečeni kupus ribanac sa jabukama, suvim šljivama, travama i medom.

Sastojci:

1,3 kilograma kiselog kupusa, 2 srednja luka, sitno iseckana, 2 pečene jabuke, iseckane, 1/2 šolje suncokretovog ulja, 8 čena belog luka, iseći na četvrtine, 16 suvih šljiva, prepolovljene, 8-12 grančica majčine dušice, sitno iseckane, 1 grančica ruzmarina, sitno iseckana, 1/2 šolje meda, 2 šolje belog vina, 3 lista lovora, so i biber

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. U velikom loncu dinstati na ulju luk, na srednje jakoj vatri. Kuvati luk oko 10 minuta, dok ne omekša. Dodati kiseli kupus, beli luk, suve šljive, bilje i jednu čašu vina u lonac, promešati i kuvati na srednjoj vatri, oko 10 minuta, dok sva tečnost ne upije. Dodati preostalo vino, med, lovorov list i kuvati, mešajući često, još 35 minuta, dok sva tečnost ne upije i kiseli kupus ne postane mekan i tamno zlatne boje. Ako kiseli kupus postane suviše suv tokom kuvanja, dodati vodu. Dodati čašu vode u lonac i prebaciti u rernu (ili prebaciti u posudu za pečenje u rerni). Peći oko sat vremena, dok sva voda ne ispari i gornji sloj ne postane lepo karamelizovan. Ako kiseli kupus postane suv tokom kuvanja, slobodno dodati malo više vode. Kiseli kupus treba da odstoji u frižideru jedan do dva dana pre služenja.




Recept za vanilice

Recept za vanilice Vanilice se smatraju klasičnim srpskim sitnim kolačima. Pokušali smo da pronađemo istorijske podatke koji bi nam približili nastanak ovog jednostavnog a veoma voljenog kolačića, ali nažalost nismo uspeli. Uspeli smo da nađemo veliki broj recepata za pripremu vanilica, a za istorijskim podacima i dalje tragamo. Način pripreme je donekle sličan linzer kolačićima iz Austrije, tako da je inspiracija moguće došla od naših komšija sa severa. Postoji veliki broj različitih porodičnih recepata za pripremu vanilica, mi smo za sada isprobali ovaj jedan, kojim smo veoma zadovoljni.

Sastojci:

1 kg brašna, 500 g masti, 200 ml jogurta, 1 šolja šećera, 3 kesice vanilin šećera, prah šećer, džem po želji

Priprema:

Umutiti mast i šećer, pa postepeno dodavati jogurt. U smesu dodati prosejano brašno i umesiti testo. Na pobrašnjenoj površini razvući testo na debljinu od oko 5 mm. Kalupom izrezati željene oblike vanilica i poređati ih u podmazan pleh ili pleh obložen papirom za pečenje. Peći oko 15 minuta na na 150 stepeni. Ohladiti, namazati džemom jednu stranu, spojiti i uvaljati u mešavinu prah i vanil šećera. Savet: Pečeni kolači ispunjeni džemom brzo omekšaju, ako želite da zadržite kolačiće čvrstim, ispunite ih džemom na dan služenja.