Predjelo, zakuska, meze

Običaj da se pre jela nešto prezalogaji nije samo naš... Mnoge ga zemlje imaju - od Mediterana pa do Bliskog istoka i u mnogim zemljama se smatra obaveznim delom glavnog obroka - bio taj obrok večera ili ručak.

Kažu da meze treba da probudi apetit i da bude uvertira za glavno jelo. Negde ga odlikuju laki zalogaji od suhomesnatih proizvoda, sireva, maslina, pečurki, povrća, pa čak i voća, ali je zajedničko za većinu zemalja da imaju neku vrstu pite sa različitim punjenjem kao deo predjela. Predjelo može da bude i toplo i hladno i podjednako je zastupljeno u restoranima kao i u kućnoj varijanti.

Sama reč „predjelo“ je domaćeg porekla („pre jela“).„Meze“ je reč turskog porekla i u Turskoj podrazumeva: beli sir, dinju, krem od ljutih paprika sa orasima, gusti jogurt sa začinskim biljem, salatu od plavog patlidžana, sarmu, lignje, ćufte sa bulgurom...„Zakuska“ je reč ruskog porekla, a sastoji se od hladnih odrezaka, usoljene ribe, piroški, turšije, punjenih jaja…

Sve tri reči su kod nas odomaćene, valjda zato što naše predjelo ima toliko toga da ponudi pa onda možemo nešto i da „zamezimo“ između „predjela“ i „zakuske“.

Kod nas je predjelo i šunka i pršuta, kajmak, sir i kačkavalj, ali je predjelo i Ruska salata i rinflajš i sarmica od zelja; može da bude i „ladno“ pečenje, ako posle toga sledi toplo, a sve to uz hleb, pitu, pogaču ili sva tri...

Neki put se sa predjelom pretera, pa se do glavnog jela ni ne stigne, ali ova činjenica kao i broj reči koje za predjelo koristimo, samo govori u prilog tome koliko volimo da prezalogajimo – i na veliko i na malo.

Preuzeto sa sajta: Hrana, Piće, Priče


Selo Zlakusa – centar grnčarskog zanata

Zlakusa, nekada selo siromašnih grnčara, danas je centar grnčarskog zanata. U selu danas postoji 18 aktivnih grnčarskih domaćinstava sa stalnom proizvodnjom grnčarskog posuđa. Na jesen se u selu održava sajam grnčarije (lončarijada) kada se po najpovoljnijim cenama mogu kupiti ovi poznati zlakuški grnčarski proizvodi ili probati razna jela spremana u tim posudama.

Grnčarski proizvodi koji se proizvode u Zlakusi su neglazirani, potpuno od prirodnih materijala (gline i minerala kalcita – sam kalcit daje posuđu čvrstinu, postojanost na visokim temperaturama i posebnu aromu jelima koja se spremaju u njima). Posuđe je namenjeno za spremanje jela kako u savremnim elektirčnim uređajima tako i na otvorenom plamenu.

Predjelo može da bude i toplo i hladno i podjednako je zastupljeno u restoranima kao i u kućnoj varijanti.

Najčešće korišćeni zlakuški grnčarski proizvodi su: lonci, šerpe, sačevi, peke (đuvečare), pržulje, oke (posude za vino i vruću rakiju), crepulje, tanjiri …

Grnčarska domaćinstva u Zlakusi poseduju i pečat sa zaštitnim znakom „Z“ kojim su zaštitili svoje proizvode i sa kojim označavaju originalnost i kvalitet svojih proizvoda u smislu da su isti napravljeni na stari tradicionalni način, kao što se to radilo i pre više vekova u ovom selu.

Preuzeto sa sajta: Hrana, Piće, Priče